Uspešne priče

Outreach programs with Roma woman

L. P. je Romkinja, samohrana majka 3 maloletne devojčice. Došla je sa grupom rođaka iz okoline Lebana pre 9 godina i nastanila se ispod jednog mosta u Beogradu.

Smeštaj koji se teško može nazvati kućom je pravljen od dasaka i najlona pronađenih na đubrištu i ima oko 15 kvadrata. Nema pristup vodi, a struju koristi ilegalno. Od pokućstva poseduje peć bubnjaru koju je sama napravila od starog bureta, jedan krevet, stari orman i televizor.

Bavi se prikupljanjem sekundarnih sirovina. Dnevno pređe, zajedno sa decom, više od 10 kilometara kako bi sakupila dovoljno kartona i starih stvari.

L. smo pomogli u proceduri prijave boravka u Beogradu, povezali je sa socijalnim radom, i školom, prikupljali redovno pomoć u odeći, obući i školskom priboru.

Kao deo sistema, L. je ubrzo ostvarila pravo na dečiji dodatak, socijalnu pomoć, pored hrane iz Narodne kuhinje Crvenog krsta koju je jedino koristila kao pomoć. Koliko je stalni prihod pomogao ovoj samohranoj majci govori podatak da 3 njene ćerke idu redovno u školu, imaju šta da obuku i obuju, a i sama L. je upisala školu za odrasle.

Zahvaljujuci donaciji crkve iz Ajove, Lena je dobila masinu za sivenje.

Agenda pomaže ovu porodicu u kontinuitetu od 2012-te.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =