Mentorski program za romske studente

Mentorski program za romske studente

Mentorski program za romske studente – Mladi za mlade

 

U leto 2014. započeli smo program mentorstva pod nazivom Mladi za mlade.
Verujemo da jedan od najvećih problema sa kojim se susreću mladi uopšte pa i  romski učenici je nedostatak pristupa socijalnim pravima, uglavnom obrazovanju, kao i nedostatak mogućnosti za akademske rast i razvoj liderskih veština. Ovim projektom smo želeli da stvorimo platformu za mlade da uče jedni od drugih, izgradnjom mreže  mentora i mentija.

Ciljne grupe koje su uključene u ovaj projekat su Romi koji studiraju (većinom na Visokoj strukovnoj školi za vaspitače u Vršcu), i mentori, mladi ljudi koji studiraju i/ili su upravo završili studije u zemlji ili inostranstvu.

Mladi za mlade se sastoji od dve glavne aktivnosti, Prva grupa je formiranje grupe i edukacija o programu i potrebnim veštinama. Za tu svrhu, održan je seminar u Odmaralištu Crvenog krsta Vršac  gde je učestvovalo 27 mladih romskih studenata.

Drugu aktivnost predstavlja pronalaženje adekvatnih mentora za mentije u skladu sa njihovim potrebama, i povezivanje mentore i mentija,  sa glavnim ciljem da se podrže romski studenti u obrazovanju.

Rezultat aktivnosti su 16 parova mentor-mentorisani, veliki broj susreta parova, onlajn i ofline.  Kako živimo u 21. veku, tehnologija nam je omogućila povezivanje širom sveta, tako da su neki od naših mentora bili na drugim kontinentima, što ih nije sprečilo da saradjuju sa mentorisanima.

Zanimljivost koju žeimo da istaknemo je da smo jednom mentorisanom romskom studentu koji je upravo primljen na fakultet u Beču (smer ekologija) uspeli da nadjemo mentora (studenta iz Srbije) sa datog smera, na istom fakultetu.

Za nastavak i održavanje programa su nam potrebna sredstva za okupljanje mentora i mentija, i kreiranje internet platforme koja bi omogućila praćenje i razvoj E-mentorskog programa.

Projekat je podržala Ambasada SAD-a.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − ten =