Jedinstveni suveniri iz naše radionice

Jedinstveni suveniri koje nudimo su povezani sa programima koje realizujemo

S obzirom da su porodice sa kojima radimo ispod linije siromaštva i izvan sistema, marginalizovane i socijalno isključene, romska deca su često primorana da učestvuju u radu (u kući ili na tržištu) na uštrb njihovog obrazovanja . Majke su u većini slučajeva neobrazovane i opterećene negom brojne dece. Ekonomski zavisne, one se suočavaju sa nasiljem u porodici u visokoj stopi.

Organizacija Agenda, takođe se suočava sa problemima održivog finansiranja za programe, usled zahteva donatora za inovativnim, ”pilot”  projektima na uštrb kontinuiteta postojećih programa.

Shodno datoj situaciji, započeli smo sa razvijanjem dohodovnog programa – proizvodnjom suvenira. Sledeći vrednosti i filozofiju socijalnog preduzetništva, jedan broj proizvoda nam kreiraju žene iz NVO Stari zanati za novo doba iz Nove Varoši,  štampu na proizvodima će nam štampati Crveni krst Voždovac, dizajn za suvenire smo dobili na korišćenje bez naknade.  Cilj nam je da finalni proizvod zaista od početka do kraja ima dodatnu vrednost.

Na poklon smo dobili 4 polovne šivaće mašine od žena iz jednog sela (Newton) u Ajovi, koje su se organizovale i pronašle srpsku porodicu koja nam ih je (kad je posećivala familiju u Srbiji) kupila i predala.

 

U procesu smo priprema za obuke romskih majki, kako bi stekle znanje i veštine iz šivenja, zlatoveza i dekupaža i time poboljšale svoje šanse na tržištu rada, da mogu imati prihod i poboljšati svoju poziciju u porodici.

 

Naša prva mašina je našla mesto kod samohrane majke koja školuje tri ćerkice. Kako nemamo sredstava da joj omogućimo sertifikovan kurs (za sada), naše volonterke joj pokazuju osnovne stvari u šivenju (ravan štep, porube itd… Možemo se pohvaliti da su uradile nekoliko zavesa i zakrpile par dečijih pantalona.

 

Želimo da postignemo održivost podrške romskim majkama kao vlasnicama biznisa i vlasnicama znanja i veština. Prihodi od prodaje proizvoda će ići majkama koje su radile na njima, kao i za programe podrške obrazovanja dece i integrciju u zajednicu (tutorskua podrška u učenju, neformalno obrazovanje, kulturne aktivnosti itd) .

Programom planiramo i da omogućimo održivo finansiranje za organizaciju, tako da može da nastavi sa edukativnim programima za decu i žene iz najsiromašnijih romskih naselja.

Jedinstveni dizajn koji koristimo predstavlja Srbiju naglašavajući njene prirodne i kulturnu lepote.

 

U ovom trenutku, stranica za on-line kupovinu je u procesu aktivacije i podešavanje. Unapred hvala za strpljenje i razumevanje.

Možete naručiti proizvode putem e-maila Agende, Centra za podršku porodici: agendacenter@gmail.com

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 15 =